Nyheter

Här hittar du de senaste nyheterna från Dansjön och Furens fiskevårdsförening

Nyheter

Vittjande av ryssjorna för reduktionsfisket är i full gång

Under de senaste veckorna har vi vittjat ryssjorna. Det har blivit mycket fisk och idag kördes den första tanken iväg för att bli biogas. Det var totalt över 500 kg skräpfisk varav många och stora braxar, mycket mört som var ganska stora och en massa småfisk av både mört och abborre.

Något som också är roligt är att vi varje dag får släppa tillbaka en massa fina fiskar i sjön. En av dagarna släppte vi tillbaka 8 st fina romstinna gösar. 6 stinna gäddor, en Lake och ganska många fina abborrar i sjön.

Arbetet fortsätter i några veckor till och vi hoppas att fångsten fortsätter att vara god.

Bottengarnen är ilagda i Furen.

På söndagen den 10/4 utfördes isättning av två st Bottengarn i Furen. En ligger i Sjöanäsviken och den andra ligger vid Sandudden.

Det var sju från styrelsen , samt ett barnbarn som heter Ralf, två frivilliga som var intresserade,  en reporter från Lokaltidningen, och så var Mats och Magnus med från Finjasjön som hjälpte till med iläggningen.

Iläggningen tog ca 1,5 timme / bottengarn vädret var ganska blåsigt så det var ett tungt jobb som utfördes. Efter iläggningen kokade vi korv och drack kaffe som åt och drack med förtjusning.

På tisdag den 12/4 utför vi vittjning första gången av bottengarnen, Därefter skall det vittjas regelbundet tills vi tar upp ryssjorna.

Vi kommer att ta upp Brax, Mört, Sutare och småfisk . Abborrar över 10 cm och annan fisk släpps tillbaka i sjön. Anledningen till att vi gör detta är för att få en bättre balans mellan rovfisk och vitfisk i sjöarna.

Foto Lokaltidningen Växjö och Alvesta/Josefin Petersson

Tips på dokumentärer om sjöar och dess invånare

Just nu finns det flera bra dokumentärer som ger oss kunskap och förståelse för både sjöarna och deras invånare. Om ni vill ha bra kvällsunderhållning rekommenderar fiskevårdsföreningen dessa.

Fiskarnas rike är en dokumentär gjord av Martin Falklind. Det tog 3 år att få till alla filmklipp och resultatet är enastående. I en tre delar lång serie visar Martin och hans team oss de olika typer av vatten som vi har, älvar, sjöar och hav. Dokumentären kan ses på Svt play.

Om ni vill lära er mer om ålar så har uppdrag granskning gjort ett avsnitt om Åldöden där de går djupare på hur ålen lever och varför den håller på att dö ut. Även denna kan ni se på Svt play.

Utbildningskväll med Fiskevattenägarna

I november har Dansjön och Furens fiskevårdsförening haft represanter med på Fiskevattenägarnas årliga utbildningskväll. På utbildning är alla fiskevårdsföreningar i regionen inbjudna att delta och på kvällen var det ca. 40 stycken deltagare. Syftet är att träffas och dela med sig av kunskap mellan fiskevårdsföreningarna.

Under kvällen presenterade Theoder Samuelsson från Länstyrelsen om vad som sker från Länsstyrelsens håll och berättade om deras arbete. Vid fiskekonferensen i Karlstad i september var det fokus på havet och Östersjön där man har stora problem. Nu senast är det sillen som är i kris. Läget för inlandsvattnen är mycket bättre.

En rolig nyhet är att fiskesport är populärt och det beräknas att det idag finns 1,7 miljoner människor i Sverige som utövar det.

I det stora hela var det en lärorik kväll med många diskussioner om hur vi ska ta hand om fiskevårdsföreningarna och fiskarna i våra sjöar.

Reduktionsfiske i Furen 2021 är igång

Lördagen den 17 april rådde det en febril aktivitet nere vid kyrkan i Härlöv. Med hjälp av våra experter från Finjasjön lades två stycken storryssjor ut i Furen. Första steget var att förbereda nätet på land för att möjliggöra en enkel utsättning av näten för att sedan sätta ut näten med hjälp av draggar i Härlövviken. Man kan se ryssjorna från land genom att leta efter gula och röda dunkar som flyter.

En storryssja bygger på att man sätter ett nät från land som fångar upp fisken och leder den in i ryssjan. Målet är att placera den efter sträckor som mörten och braxen passerar på vägen till sina lekplatser.

Nätet längst till höger går från land och leder in fisken i öppningen och längst till vänster är själva ryssjan.

På måndagen den 19 april vittjades ryssjorna för första gången med ett lyckat resultat då flera kilo vitfisk fångades. Ryssjorna kommer att fortsätta vittjas varannan dag och vid behov varje dag.

Under reduktionsfisket simmar även gösar, abborrar och gäddor in i ryssjorna, dessa släpper vi tillbaka och vi har redan sätt flera fina exemplar av både gös och gädda. Vi har även sätt en och annan fin matabborre i samband med vittjningen. Fin fisk finns det i sjön!

Vitfisk från första vittjningen, enbart ett nät. Vi tar upp brax, mört, sutare och tusenbröder (små abborrar).