Under 2021 inspirerades Dansjön och Furens fiskevårdsföreningen av dokumentären ”Fiskarnas rike” och deras reportage om gäddfabriker. En gäddfabrik är ett område som är lämpat för gäddor att leka i och därmed föröka sig. Ett sådant område kännetecknas ofta av våtmarksliknande egenskaper, dvs. låg vattennivå, god växtlighet och en vandringsled för fiskar. Vill du läsa mer om gäddfabriker kan du göra det här.

Fiskevårdsföreningen diskuterade därför om det fanns några liknande möjligheter i anknytning till Dansjön eller Furen. En idé som kom upp var att det tidigare vandrat mycket fisk mellan Furen och Bodasjön. Efter expeditioner mellan sjöarna, på våren 2022, kom vi fram till att det kunde vara värt ett försök att göra Bodasjön till vår alldeles egna gäddfabrik.

Under året har vi därför samarbetat med Länsstyrelsen, Mörrumsåns vattenråd och andra aktörer för att få till gäddfabriken. På senhösten kom tillslut en grävmaskin som uppfyllde miljökraven och genomförde upprensningen i vattendraget. Nu väntar vi med spänning på att se om det blir en ökning av antalet gäddor i Furen, men som vanligt med åtgärder för biologisk mångfald är det svårt att se resultat snabbt.

Bakgrunden till projektet är att åtgärda den obalans mellan rovfisk och vitfisk som upptäckts i Furen i samband med provfisket, som ni kan läsa om här.

Info: Fiskarnas rike är en dokumentär gjord av Martin Falklind. Det tog 3 år att få till alla filmklipp och resultatet är enastående. I en tre delar lång serie visar Martin och hans team oss de olika typer av vatten som vi har, älvar, sjöar och hav. Dokumentären kan ses på Svt play.

Post Author: Jonas Lindstens